Familie van der Molen

                                  Frerik en Marchien

Marchien Tienkamp Geboren 01-10-1867 te Vries. Marchien was dienstbode en haar man was knecht in Midlaren. Zij moesten trouwen en begonnen een eigen bakkerszaak. Marchien was gehuwd met Frerik van der Molen, geboren 1864 te Midlaren, zoon van Geert van der Molen en Hedrikje Pranger.  Marchien vente met een juk langs de dorpen rondom Zuidlaarderveen, later kregen ze voor het venten een Hondekar  en toen de zaken beter gingen, kochten zij een paard en wagen. De kinderen (waarvan er twee stierven aan TBC) werkten allemaal mee in de bakkerij, gevestigd in Zuidlaarderveen. Haar kleinzoon, k een F.v.d.Molen (inmiddels overleden aan een auto ongeval) was oprichter van de bakkerij in Zuidlaren bekend van de Zuidlaarder bollen. Marchien woonde na het overlijden van haar man, in bij haar schoondochter,de vrouw van haar zoon Hedrik. 
Nadat 2 dochters aan TBC waren overleden , ging haar zoon Hendrik op medisch advies uit de bakkerij en begon een  kruidenierswinkel.
Ook zoon Geert moest op medisch advies uit de bakkerij , hij werd boer en woonde tegenover de bakkerij
Zoon Roelf  werd bakker en begon een bakkerij in Schuilingsoord. Hier had zijn moeder Marchien vroeger nog met de broodkorven gelopen.

Marchien is overleden op 07-07-1921 te Zuidlaarderveen. Uit het huwelijk van Frerik van der Molen en Marchien Tienkamp zijn deze kinderen geboren:

Hendrikje van der Molen           

Roelof van der Molen                 

Geertje van der Molen               

Sebe van der Molen

Hendrik van der Molen

Geert van der Molen

 

 
In 1940 overleed Hendrik ook aan TBC en Marchien bleef tot haar dood inwonen bij zijn vrouw Hillie die de kruidenioerswinkel voortzette in Zuidlaarderveen.
Overigens, Hendrik was een man die met de moderne tijd mee ging. Hij was n.l. de eerste die in Zuidlaarderveen een auto kocht, een T-Ford.
Hij behaalde zijn rijbewijs in Zuidlaren. In die tijd werd het rij-examen afgenomen door de plaatselijke huisarts Hamminga.

De dokter ging dan voor het huis staan en de rij-kandidaat moest dan een rondje rond de brink rijden.
Als dat goed verlopen was , dan werd het rijbewijs uitgereikt

 

De fam. van der Molen had in Zuidlaarderveen een bakkerij die ver buiten het dorp bekend was.

De kruidenierswinkel in Zuidlaarderveen was ook van de fam. van der Molen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                Boerderij Geert van der Molen

 

 

 

 

 

 

Huis van Frerik van der Molen en Grietje Bruins.